Type to search

Olej rybny – zastosowanie w diecie zwierząt

W żywieniu zwierząt bardzo duże znaczenie ma jakość podawanych im pasz, a przez to również jakość składników, które wchodzą w jej skład. Ważna jest przede wszystkim ilość białka dostarczanego w paszy. Ma to szczególne znaczenie w przypadku hodowli o dużej intensywności, która wymaga nowoczesnych technologii żywienia, a także odpowiednich dawek pokarmowych. W każdej dostarczanej porcji paszy powinna być skoncentrowana optymalna ilość składników odżywczych, które z kolei muszą być dopasowane do zapotrzebowania zwierząt. Jeśli chodzi o dostarczanie białka, głównym komponentem w przypadku drobiu oraz trzody są wszelkiego rodzaju zboża. Ograniczając karmienie świń czy drobiu wyłącznie do podawania produktów zbożowych, możemy doprowadzić do niedoborów aminokwasów u zwierząt. Dlatego też zaleca się stosowanie dodatkowych, wysokobiałkowych składników zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych.

Dlaczego warto wybrać olej rybny?

Istotnym z wartościowych dodatków do pasz jest olej rybny pozyskiwany w trakcie przetwórstwa różnych gatunków ryb morskich. Jest on w głównej mierze odpowiedzialny za poprawę walorów energetycznych pokarmu oraz jego smaku i zapachu. Zawiera on również sporą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu jest doskonałym źródłem witamin A, D oraz E.

Pasza, do której zostaje dodany olej rybny, ma nie tylko lepszy smak i zapach, ale również konsystencję. Zwierzęta znacznie chętniej ją zjadają. Zwiększa się też kaloryczność paszy co przyspiesza przybieranie na wadze. Zwiększona kaloryczność oznacza również oszczędność, gdyż pasza wolniej się zużywa i wystarcza jej na dłużej. Największą zaletą jest jednak poprawienie stanu odporności zwierząt hodowlanych dzięki zawartości kwasów omega. Stają się one bardziej odporne na choroby i zmieniające się warunki atmosferyczne, co pozwala na zminimalizowanie ryzyka upadków.

Olej rybny w żywieniu świń

Hodowla świń nastawiona jest na wysoką produkcyjność – wymaga więc zastosowania pasz odznaczających się dużą koncentracją energii. Najefektywniejszym sposobem na zwiększenie wartości energetycznej różnego rodzaju pokarmów w formie pasz jest ich odpowiednie natłuszczenie. Tłuszcz jest składnikiem, którego spalanie wyzwala o wiele więcej energii niż spalanie węglowodanów, przez co jego zastosowanie znacznie podnosi energetyczność mieszanek pokarmowych dla trzody. Olej rybny pozytywnie wpływa także na poprawę przyswajalności witamin, które mają właściwości rozpuszczalne po zetknięciu z tłuszczami. Ponadto dodawanie oleju rybnego do pasz pozwala na zmniejszenie pylistości rozdrobnionych komponentów, przez co ogranicza się również zapylenie w chlewni.

Olej rybny w żywieniu drobiu

Olej rybny dodawany do pasz dla drobiu ma za zadanie w głównej mierze uzupełnianie niedoborów energii oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich podawanie zwiększa odporność ptaków. Stosując olej rybny w paszach dla drobiu, należy jednak pamiętać, że młode ptaki nie mają takiej samej zdolności trawienia tłuszczu jak ptaki dorosłe, co oznacza, że w obu przypadkach powinno się stosować odmienne dawki tego produktu.

Zastosowanie oleju rybnego w hodowli świń i drobiu może przynieść wiele korzyści. Sprawi, że pasze będą chętniej pobierane, a odporność zwierząt znacznie wzrośnie.

Źródło: Bas-pol.pl – pasze produkcja

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *