Type to search

Rustykalny słodki stół – jakie desery wybrać?

Przygotowując się do organizacji wesela, trzeba podjąć ogromną ilość drobnych, ale ważnych decyzji. Jedną z nich jest wygląd i zawartość słodkiego stołu, a raczej stołu, który w sposób estetyczny i wyjątkowy będzie zawierał pełen zbiór słodkich wypieków, z tortem weselnym na czele. Jednym z zabiegów logistycznych jest zaaranżowanie odrębnego miejsca na sali weselnej, przykuwającego uwagę swoim atrakcyjnym wyglądem.

Słodki stół na wesele

Całkowicie odrębne usytuowanie słodkiego stołu sprawia, że celebracja krojenia tortu przez młodą parę nabiera nowego wymiaru. Pięknie udekorowany stół zamienia się w urokliwe tło do zdjęć tej ważnej chwili. Stół może zostać zaaranżowany na wiele sposobów. Pary, które decydują się na ślub i wesele latem, łącząc salę weselną z plenerem, marzą o uroczystości, podczas której każdy będzie czuł się komfortowo, dlatego wybierają często charakter rustykalny dla słodkiego stołu. Wszystkie elementy, wystrój stołu, naczynia, smak i wygląd słodkości oraz najważniejszy – tort ślubny mogą świetnie spełniać założenia tej stylistyki.

Rustykalny słodki stół

Ważnym elementem słodkiego kącika jest nośnik, który powinien być wykonany z drewna. Może to być egzemplarz lekko postarzany. Nie musi to być klasyczny stół, można wykorzystać komodę, połączyć mniejsze stoliki albo pokusić się też o bardziej wyszukane formy, pniaki drzew, plastry drzew z korą, drewniane ławy etc. Elementami dekoracyjnymi mogą być polne kwiaty, sznurki, słoma, drewniane miski, tace z grubego drewna, juta, kolorowy papier, fantazyjne koronki.

Ważnym składnikiem słodkiego stołu rustykalnego są naczynia, w których serwowane są desery. Warto bowiem, oprócz tortu i ciast, dołączyć do menu odświeżające desery, nawet lekko wytrawne, by urozmaicić smaki i nie ograniczać się wyłącznie do dużej dawki cukru. Modne w ostatnim czasie deserowe słoiczki, specjalnie udekorowane na tę okazję, powinny zawierać różnorodne pianki, kremy na bazie jogurtu, leguminy w towarzystwie sezonowych owoców. Część słoiczków może pełnić funkcję kolorowych  lampionów.

Słodkie wypieki na rustykalnym stole 

Tort na wesele to najważniejszy składnik weselnego stołu. I to on będzie stanowił centrum rustykalnego kącika. Jednak oprócz tortu na stole powinny znaleźć się starannie dobrane smakiem i charakterem wypieki. Wybór stylu rustykalnego zobowiązuje do zachowania go również w tym aspekcie. Dlatego na tego rodzaju drewnianym stole sprawdzą się ciasta domowe, które mają znane wszystkim smaki. Piękne wizualnie wypieki, kuszące świeżymi owocami i domowym kremem komponują się również estetycznie z koncepcją wesela.

Wśród domowych wypieków nie powinno zabraknąć kolorowych, smakowitych babeczek. Niewielkie rozmiary ciasteczek inspirują do degustacji „na jeden kęs”. Barwne, wielosmakowe, zdobione owocami, orzechami, galaretką czy czekoladą babeczki, dekorują jednocześnie powierzchnię stołu, wprowadzają kolor, różnorodne formy, czasem chaotyczne. Ułożone na estetycznych półmiskach, nawet kilkupiętrowo, tworzą przestrzenne dekoracje. Obok nich warto postawić bezpieczne lampiony, szklane misy czy słoje, które rozświetlą mrok i wzbogacą go barwnymi blikami.

Słodki stół rustykalny to jedna z najwdzięczniejszych koncepcji wystroju. Uruchamia wyobraźnię, inspiruje i pozwala na wiele swobody, która jednak powinna być kontrolowana. Ten nieformalny charakter sprawia, że goście czują się swobodnie, narzuca wręcz potrzebę zabawy i świętowania.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *