Type to search

Ryby w diecie paleo – dlaczego są tak ważne?

Dieta paleo polega na odwołaniu się do diety naszych przodków, co nie znaczy, że powinniśmy się żywić wyłącznie tym, co sami upolujemy. Myślą przewodnią tej diety jest spożywanie tylko takich produktów, w których powstanie jak najmniej ingerował człowiek. Każdy zwolennik tej diety dokonuje świadomych wyborów i szuka produktów jak najmniej modyfikowanych, przetwarzanych i najprostszych w swojej strukturze. Dużą rolę w tej diecie ogrywa mięso, szczególnie chude, ryby, owoce morza, wszystkie owoce oraz warzywa niezawierające skrobi. Powinno się natomiast unikać zbóż, roślin strączkowych, nabiału i cukru.

Ryby w diecie paleo

Dieta paleo zaleca spożywanie ryb oraz owoców morza nawet kilka razy w tygodniu. Szczególnie owoce morza posiadają mnóstwo walorów. Zaletą wszelkich skorupiaków jest zmniejszona zdolność akumulacji metali ciężkich ze środowiska oraz wysoka dawka kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3. To dlatego są one zdecydowanie bardziej wartościowe niż ryby hodowane w sposób masowy. Oczywiście w tej diecie najbardziej wartościowe będą ryby pochodzące z naturalnych łowisk, takie których człowiek nie dokarmia sztucznymi mieszankami na bazie zbóż czy mączki kukurydzianej.

Ryby i owoce morza zalecane są w formie surowej, gotowanej, duszonej oraz pieczonej. Natomiast ryby w postaci mrożonek czy gotowych posiłków zawierających części ryb i owoców morza mogą być spożywane najwyżej dwa razy w miesiącu. Zalecane w diecie gatunki ryby, to: dorsz, flądra, halibut, łosoś, makrela, śledź, pstrąg, sardynki, tuńczyk, homar, krewetki, małże, raki, ośmiorniczki, ślimaki.

Dlaczego trzeba pamiętać o jedzeniu ryb?

Włączenie ryby do diety paleo będzie szczególnie istotne dla osób mających problem z zaakceptowaniem tak potężnej dawki białka zwierzęcego każdego dnia. Dieta paleo opiera się bowiem na daniach mięsnych. Uzupełnia się je poprzez warzywa i owoce stanowiące źródło witamin. Natomiast mięso ryby to konglomerat białek, witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych – Omega-3 niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, a selen i witamina A wspomagają układ immunologiczny. Białko rybie jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm, poprawia nasze zdolności intelektualne, działa antydepresyjnie, poprawia pracę układu odpornościowego, redukuje ryzyko zawałów serca, wzmacnia organizm i uodparnia na stres.

Ryby pozytywnie działają na skórę

Duża ilość mięsa w diecie bardzo często powoduje problemy skórne. Zamiana mięsa, szczególnie czerwonego, na mięso ryby poprawia wygląd skóry. Kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz witamina A i E wpływają na kondycję skóry, ale przede wszystkim wygładzają ją, redukują drobne zaczerwienienia oraz podrażnienia, utrzymują w skórze właściwy poziom nawilżenia.. Cera wygląda młodzieńczo i zdrowo.

Ryby zwiększają IQ

Ryby o białym mięsie zwykle posiadają wysoki poziom jodu – pierwiastka ważnego dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz mózgu. Dostarczanie organizmowi w takiej postaci jodu wpływa na podwyższenie poziomu IQ.

Dieta paleo to najlepszy sposób, by odżywiać się zdrowo – dzięki nieprzetworzonym produktom unikniemy wielu substancji chemicznych i konserwantów, które mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Mięso ryb jest natomiast jednym z najbardziej wartościowych produktów, jakie powinniśmy uwzględnić w naszej diecie.

Inspirowane: Paleocatering24.pl – catering dietetyczny bezglutenowy Warszawa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *