Type to search

Drinki molekularne – czym się charakteryzują?

Picie drinków to jeden z najpopularniejszych sposobów spożywania alkoholu. Takie napoje można tworzyć samemu również w domowym zaciszu, ale zdecydowanie najlepiej smakują te przygotowane przez profesjonalistę. W ostatnich latach środowisko barmańskie doświadczyło prawdziwej rewolucji za sprawą drinków molekularnych, które szturmem zawojowały niejedną imprezę. Jedni uważają je za niebezpieczne, inni za fascynujący trend. Sprawdźmy, czym są drinki molekularne i co kryje się za tą tajemniczą nazwą.

Geneza: czym są drinki molekularne?

Drinki molekularne, nazywane tak od procesów biochemicznych i fizycznych, jakie zachodzą podczas ich mieszania, mają swoje korzenie w laboratoriach kulinarnych. To w nich szefowie kuchni i przedstawiciele świata gastronomii eksperymentowali z nietypowymi metodami podawania m.in. alkoholi. Barmani szybko przejęli pałeczkę i kontynuowali ich poczynania. Tak przez wiele lat rodziły się i rozwijały nowe tajniki serwowania wysokich procentów, a ich formę nazwaną drinki molekularnymi. Są to nietypowe drinki, które odznacza wyszukany smak podawany w niekonwencjonalnej postaci. Tego typu napoje mogą przykładowo przybierać kształt galaretki o ciekawych walorach.

Techniki przygotowywania i podstawowe składniki

Najbardziej charakterystyczną techniką tworzenia drinków molekularnych jest steryfikacja, czyli zamiana płynu w żelowatą kulę, która po pęknięciu w ustach uwalnia pełnie smaków. Odbywa się to poprzez dodanie alginianu sodowego do soku, a następnie zatopienie go w roztworze chlorku wapnia. Oprócz niej należy wymienić emulgowanie, będące procesem, w którym ciekła substancja przeistacza się w taką o zmienionej konsystencji, gazyfikację nadającą musującą strukturę, czy też infuzję pozwalającą nasycać alkohol aromatami owoców, czy ziół. Ostatni sposób znacznie przyśpiesza cały cykl. Jeśli chodzi o podstawowe składniki wykorzystywane w drinkach molekularnych, to z pewnością zaliczają się do nich właśnie owoce, ale też wspomniane zioła, a nawet niektóre odmiany warzyw. Oczywiście podstawą jest wysokiej jakości alkohol.

Samodzielne przygotowywanie drinków molekularnych

Mając zacięcie barmańskie lub po prostu interesując się tego typu rozwiązaniami, jak najbardziej można samodzielnie próbować tworzyć oryginalne napoje alkoholowe. Można przy tym wykorzystywać rozmaite produkty i narzędzia. Trzeba jednak pamiętać o bezpieczeństwie własnym oraz innych, stąd najlepiej zawsze zaczynać od prostszych receptur i stopniowo przechodzić do tych trudniejszych. Warto wykazać się fantazją, bo drinki molekularne zostały stworzone właśnie po to, aby dać jej wyraz i urozmaicić picie alkoholi. Nigdy nie należy przy tym zapominać o zdrowym rozsądku.

Jak widać, drinki molekularne to popularny i wciąż rozwijany sposób podawania drinków, któremu z całą pewnością warto się przyjrzeć. Moc składników i procesów realizowanych oparciu o znane techniki mogą prowadzić do zaskakujących i niezwykle ciekawych efektów. Czy Ty jesteś chętny na takiego drinka?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *