Type to search

Jakie zalety niesie za sobą stosowanie zakwaszaczy w produkcji pasz?

Od czasu europejskiego zakazu stosowania sztucznych antybiotyków w paszach dla zwierząt jadalnych, na całym świecie podejmowane są wysiłki, mające na celu poszukiwanie alternatywnych, bezpiecznych stymulatorów wzrostu zawartych w paszach. Dotychczasowe badania wskazały na istnienie kilku skutecznych alternatyw, takich jak probiotyki, prebiotyki, fitochemikalia, enzymy i kwasy organiczne. Wśród tych alternatyw to właśnie kwasy organiczne w postaci zakwaszaczy odgrywają fundamentalnie ważną rolę w zdrowiu zwierząt hodowlanych. W tym artykule wskażemy na zalety stosowania zakwaszaczy w produkcji pasz. Podkreślone zostaną jednocześnie cechy charakterystyczne tych substancji w przełożeniu na efektywne działanie.

Czym są i jak działają zakwaszacze? 

Generalnie przez zakwaszacze rozumiemy wszelkie preparaty, które mają na celu wzmocnienie pozytywnych efektów przyjmowanych pokarmów – paszy dla zwierząt. Mowa tutaj przede wszystkim o rozmaitych kwasach organicznych, a farmerzy od dawna już upatrywali ich źródło w różnego rodzaju kiszonkach. To alternatywa dla stosowanych wcześniej antybiotyków, z tym że zakwaszacze znajdują się na listach unijnego rejestru, jako preparaty nieszkodliwe dla zdrowia zwierząt.

Zakwaszacze opierają się zazwyczaj na jednym z kwasów obecnych w naturze. Najczęściej jest to kwas mrówkowy, posiadający silne właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Spotyka się w mieszankach również kwas mlekowy (dobry stymulator wzrostu), propionowy (właściwości antygrzybiczne i konserwujące), fosforowy (zwiększa apetyt i wchłanianie witamin z paszy) czy octowy (reguluje procesy fermentacji w jelitach zwierząt).

Jak zakwaszacze wpływają na zdrowie zwierząt hodowlanych?

Kwasy organiczne (zakwaszacze) odgrywają ważną rolę w żywieniu zwierząt, zwłaszcza jeżeli chodzi o funkcjonowanie jelit. Substancje zawarte w tych preparatach można dzięki temu w praktyczny sposób wykorzystać do korzystnego manipulowania populacjami drobnoustrojów jelitowych i ogólnej poprawy odpowiedzi immunologicznej, a tym samym do wykonywania działania podobnego do antybiotyków u zwierząt jadalnych w zwalczaniu bakterii chorobotwórczych.

Obecnie powlekane sole środków zakwaszających są dostępne w handlu do stosowania u zwierząt jadalnych, zwłaszcza świń i drobiu. Zakwaszacze do paszy dla świń wymiernie poprawiają strawność składników odżywczych i zwiększają wchłanianie cennych składników mineralnych. Dzieje się to poprzez ścieńczenie błony śluzowej jelit. bezpośrednio wpływa to na jakość mięsa, wzmocnieniu odporności zwierząt, a pośrednio na zwiększenie produktywności i wydajności hodowli świń. Równie popularne zakwaszacze do paszy dla drobiu gwarantują poprawne funkcjonowanie układ pokarmowego ptactwa domowego. Dobrze skomponowana mieszanina biogenicznych kwasów organicznych wpływa w tym wypadku na obniżenie pH w żołądku oraz ograniczenie rozwoju drobnoustrojów patogennych.

Jak najlepsze wykorzystanie dostarczanej zwierzętom hodowlanym paszy powinno stanowić oczko uwagi każdego szanującego się hodowcy. Chodzi przecież o wysoką strawność i jak najlepszy poziom wchłaniania cennych składników odżywczych, co zaowocuje jakością całej hodowli.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *