Już w czasach Majów i Azteków z ziaren kakaowca produkowano napój, który spożywany był w celu zwiększenia sił witalnych. Na przestrzeni wieków czekolada nie straciła na popularności, dzięki czemu opanowaliśmy do perfekcji przygotowywanie wyrobów z czekolady, które zachwycają smakiem i nietuzinkowym wyglądem.
Jeśli szukamy produktu, który wyróżnia się dobrą jakością, a przy tym nie jest źródłem składników pochodzenia zwierzęcego to dobrym wyborem, będzie czekolada z surowego kakao.
Surowe kakao to produkt, który zawiera ponad 300 składników, m.in.:
Czekolada z surowego kakao zawiera znacznie więcej antyoksydantów w porównaniu do klasycznej czekolady. Są to składniki o niezwykle cennych właściwościach, m.in. opóźniają procesy starzenia.
Kolejną zaletą jest to, że tego typu czekolada posiada znacznie krótszą listę składników. Zazwyczaj ogranicza się do pięciu pozycji, tj. kakao, masła kakaowego, owoców, orzechów oraz składnika nadającego słodki smak (np. stewia, ksylitol, cukier z kwiatu palmy kokosowej).
Produkty wykonane na bazie czekolady z surowego kakao nie zawierają w składzie produktów pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to, że jej smakiem mogą cieszyć się nawet osoby na diecie wegańskiej.
Z czekolady z nieprażonych ziaren kakaowca powstaje wiele wyjątkowych wyrobów. Są to, m.in. suszone owoce, orzechy, migdały, a także owoce suszonej morwy oblane polewą z czekolady z surowego kakao.
Jeśli oprócz owoców suszonych, orzechów, czy migdałów interesuje nas zakup czekolady z surowego kakao w postaci tabliczki mamy do wyboru wiele wyjątkowych propozycji. Wśród nich można wymienić, chociażby czekoladę o smaku kokosowym lub cappuccino, z jagodami Goji, wiśniami, a nawet czekoladę białą z różnymi dodatkami.
inspiracja: OCTOchocolate – czekolada bez glutenu i laktozy