Type to search

Top 5 wyjątkowych wyrobów z czekolady

Już w czasach Majów i Azteków z ziaren kakaowca produkowano napój, który spożywany był w celu zwiększenia sił witalnych. Na przestrzeni wieków czekolada nie straciła na popularności, dzięki czemu opanowaliśmy do perfekcji przygotowywanie wyrobów z czekolady, które zachwycają smakiem i nietuzinkowym wyglądem.

Czekolada z surowego kakao — czym się wyróżnia?

Jeśli szukamy produktu, który wyróżnia się dobrą jakością, a przy tym nie jest źródłem składników pochodzenia zwierzęcego to dobrym wyborem, będzie czekolada z surowego kakao.

Surowe kakao to produkt, który zawiera ponad 300 składników, m.in.:

  • kofeinę,
  • składniki mineralne (np. żelazo, magnez),
  • masło kakaowe (jest źródłem kwasu oleinowego, stearynowego oraz palmitynowego)

Czekolada z surowego kakao zawiera znacznie więcej antyoksydantów w porównaniu do klasycznej czekolady. Są to składniki o niezwykle cennych właściwościach, m.in. opóźniają procesy starzenia.

Kolejną zaletą jest to, że tego typu czekolada posiada znacznie krótszą listę składników. Zazwyczaj ogranicza się do pięciu pozycji, tj. kakao, masła kakaowego, owoców, orzechów oraz składnika nadającego słodki smak (np. stewia, ksylitol, cukier z kwiatu palmy kokosowej).

Produkty wykonane na bazie czekolady z surowego kakao nie zawierają w składzie produktów pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to, że jej smakiem mogą cieszyć się nawet osoby na diecie wegańskiej.

Wyjątkowe wyroby z czekolady

Z czekolady z nieprażonych ziaren kakaowca powstaje wiele wyjątkowych wyrobów. Są to, m.in. suszone owoce, orzechy, migdały, a także owoce suszonej morwy oblane polewą z czekolady z surowego kakao.

  1. Suszone owoce (np. rodzynki, figi, daktyle) — ich słodki smak doskonale łączy się z wykwitną surową czekoladą.
  2. Orzechy (np. laskowe, brazylijskie, nerkowca) – chrupiąca przekąska będąca zdrowszą i wegańską alternatywą dla orzechów w klasycznej czekoladzie. W orzechach znajdziemy wiele cennych składników — laskowe są dobrym źródłem wapnia, z kolei w brazylijskie odznaczają się sporą ilością selenu.
  3. Owoce morwy — przypominają smakiem suszone figi. Ich miodowy smak, a także wysoka zawartość witaminy C sprawia, że owoce morwy w surowej czekoladzie zachwycają smakiem oraz dużą ilością antyoksydantów.
  4. Migdały — są bogatym źródłem wapnia, czyli pierwiastka, na który szczególną uwagę muszą zwrócić weganie eliminujący z diety mleko i produkty mleczne. Dlatego w połączeniu z czekoladą z surowego kakao, która nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, są pysznym i zdrowym produktem dla wegan.
  5. Rodzynki — oblane czekoladą z surowego kakao są zdrowszą alternatywą dla ich popularnego odpowiednika w polewie z klasycznej czekolady.

Jeśli oprócz owoców suszonych, orzechów, czy migdałów interesuje nas zakup czekolady z surowego kakao w postaci tabliczki mamy do wyboru wiele wyjątkowych propozycji. Wśród nich można wymienić, chociażby czekoladę o smaku kokosowym lub cappuccino, z jagodami Goji, wiśniami, a nawet czekoladę białą z różnymi dodatkami.

inspiracja: OCTOchocolate – czekolada bez glutenu i laktozy

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *